정책연구자료

서울지역 음식점과 식육판매업소의 생식용 식육에 대한 미생물 오염실태 조사연구

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  • 서울지역 음식점과 식육판매업소의 생식용 식육에 대한 미생물 오염실태 조사연구.pdf (432.46 KB)

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문서 설명 (초록)

초록

The purpose of this survey was to determine the cleanliness of seasoned raw meat restaurants and regular meat stores in Seoul by assessing the extent of microbial contamination present in eatable raw meats(seasoned raw meats, yuksashimi, raw liver, raw omasum, etc.). Samples were collected between March and August 2019. Experiments were conducted to detect the presence of indicator bacteria associated with sanitation(Escherichia coli count, aerobic plate count) and also food poisoning bacteria(Salmonella spp., Listeria monocytogenes, enterohemorrhagic Escherichia coli, Yersinia enterocolitica, and Staphylococcus aureus) present in 30 samples collected from restaurants and 66 samples collected from meat stores. As a result, among the samples collected from restaurants, 9(30.3%) were identified to have exceeded the acceptable Escherichia coli count(10 CFU/g) and 6(20.0%) samples were identified to have exceeded the acceptable aerobic plate count(5×106 CFU/g). Salmonella spp., enterohemor

문서 정보

서울지역 음식점과 식육판매업소의 생식용 식육에 대한 미생물 오염실태 조사연구 - 문서정보 : 관리번호, 등록일, 유형, 생산년도, 분야, 지역, 원본시스템, 제공부서, 작성자(책임자), 생산일, 소요예산, 라이센스
관리번호 D0000041566327 등록일 20201225
유형 논문 생산년도 2019
분야 기타 지역 서울시 전체
원본시스템 보건환경연구원 제공부서 보건환경연구원
작성자(책임자) 조용배 생산일 2020-09-30
소요예산
이용조건Creative Comoons License(저작자표시-비영리-변경금지) 3.0 마크공공누리 공공저작물 자유이용허락(제4유형 : 출처표시 + 상업적 이용금지 + 변경금지)