정책연구자료

서울시 유통 식육가공품에서의 최근 2년간(2019~2020) 아질산이온, 소브산 함량 조사

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  • 서울시 유통 식육가공용품에서의 최근 2년간(2019~2020) 아질산이온 소브산 함량 조사.pdf (362.24 KB)

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문서 설명 (초록)

초록

Nitrite and sorbic acid are commonly used in the production of meat products as
food additives even though they pose a secondary risk. This survey was conducted in
order to investigate the nitrite and sorbic acid content in meat products in Seoul during
2019∼2020. We analyzed the residue of nitrite in 321 meat products using UV
spectrophotometers. The residue of sorbic acid were analyzed in 417 meat products
using ion chromatographs. The average nitrite content in various meat products were as
follows : 13.2 mg/kg in ham, 12.0 mg/kg in bacon, 8.7 mg/kg in sausages, 3.1 mg/kg in
crushed meat, 0.5 mg/kg in spiced meat, 0.1 mg/kg in dried meat. Over 20 mg/kg of
nitrite was detected in 30 meat products(9.3%) and was not in excess of the KFDA
tolerance. Sorbic acid was detected from 15 samples(3.6%) consisting of seven hams,
six sausages and two spiced meat. Ham and sausages were under 2,000 mg/kg, which
met the processing standards. Sorbic acid derived from original materials we

문서 정보

서울시 유통 식육가공품에서의 최근 2년간(2019~2020) 아질산이온, 소브산 함량 조사 - 문서정보 : 관리번호, 등록일, 유형, 생산년도, 분야, 지역, 원본시스템, 제공부서, 작성자(책임자), 생산일, 소요예산, 라이센스
관리번호 D0000044645886 등록일 20220802
유형 논문 생산년도 2021
분야 기타 지역 서울시 전체
원본시스템 보건환경연구원 제공부서 보건환경연구원
작성자(책임자) 이경혜 생산일 2021-09-15
소요예산
이용조건Creative Comoons License(저작자표시-비영리-변경금지) 3.0 마크공공누리 공공저작물 자유이용허락(제4유형 : 출처표시 + 상업적 이용금지 + 변경금지)