정책연구자료
서울시 유통 식육가공품에서의 최근 2년간(2019~2020) 아질산이온, 소브산 함량 조사
문서 보기
문서보기는 문서변환기에 의해 텍스트로 변환된 문서를 보여주며, 스크린리더로 문서내용을 미리 확인하실 수 있습니다. 그러나 일부 문서의 경우(pdf파일) 변환 상태에 따라 스크린리더에서 제대로 읽히지 않을 수도 있습니다. 이때는 다음 헤딩3인 첨부파일 목록으로 바로가서 원문을 다운로드하신 후 이용하시면 스크린리더 이용이 더욱 용이합니다. 첨부파일목록 바로가기
* 본 문서는 공문서로서의 법적 효력은 없으며, 위조·변조·도용 등 불법적 활용으로 인하여 발생된 모든 책임은 불법적으로 활용한 자에게 있습니다
첨부된 문서
문서 설명 (초록)
초록
Nitrite and sorbic acid are commonly used in the production of meat products asfood additives even though they pose a secondary risk. This survey was conducted in
order to investigate the nitrite and sorbic acid content in meat products in Seoul during
2019∼2020. We analyzed the residue of nitrite in 321 meat products using UV
spectrophotometers. The residue of sorbic acid were analyzed in 417 meat products
using ion chromatographs. The average nitrite content in various meat products were as
follows : 13.2 mg/kg in ham, 12.0 mg/kg in bacon, 8.7 mg/kg in sausages, 3.1 mg/kg in
crushed meat, 0.5 mg/kg in spiced meat, 0.1 mg/kg in dried meat. Over 20 mg/kg of
nitrite was detected in 30 meat products(9.3%) and was not in excess of the KFDA
tolerance. Sorbic acid was detected from 15 samples(3.6%) consisting of seven hams,
six sausages and two spiced meat. Ham and sausages were under 2,000 mg/kg, which
met the processing standards. Sorbic acid derived from original materials we
문서 정보
관련문서
-
등록일 : 2019-10-04 부서 : 보건환경연구원
-
등록일 : 2013-02-28 부서 : 보건환경연구원
-
등록일 : 2017-10-28 부서 : 보건환경연구원
-
등록일 : 2014-07-04 부서 : 보건환경연구원
라이브리 소셜 공유1