정책연구자료

커피음료의 카페인 및 당 함량 분석

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첨부된 문서

문서 설명 (초록)

초록

This study analyzed the content of caffeine and sugar in coffee beverages and
coffee bar’s coffees in Seoul. Four types of coffee, Caffe Latte, Macchiato, Americano
and Cappuccino were selected from coffees available at 17 different coffee bar’s. The
caffeine content for coffee beverage was 42.61 mg/100 mL in Americano, 42.38 mg/100
mL in Caffe Latte, 36.62 mg/100 mL in Cappuccino, and 33.85 mg/100 mL in Macchiato.
The caffeine content in coffee bar’s coffees was 51.98 mg/100 mL for Cappuccino, 45.56
mg/100 mL for Americano, 44.95 mg/100 mL for Caffe Latte, and 41.22 mg/100 mL for
Macchiato. The sugar content in Caffe Latte and Cappuccino was 7.47 g/100 mL, and
6.77 g/100 mL, respectively which is approximately two-times higher than that in the
coffee bar’s coffee. The sugar content in Macchiato was 9.42 g/100 mL for the coffee
bar’s coffee, and 8.16 g/100 mL for the coffee beverage. The sugar composition of the
coffee beverages was 61.9∼63.4% sucrose, 24.5∼38.1% lactose, ap

문서 정보

커피음료의 카페인 및 당 함량 분석 - 문서정보 : 관리번호, 등록일, 유형, 생산년도, 분야, 지역, 원본시스템, 제공부서, 작성자(책임자), 생산일, 소요예산, 라이센스
관리번호 D0000038969918 등록일 20191222
유형 논문 생산년도 2019
분야 기타 지역 서울시 전체
ISBN 9771229366000
원본시스템 보건환경연구원 제공부서 보건환경연구원
작성자(책임자) 이은순 생산일 2019-10-04
소요예산
이용조건Creative Comoons License(저작자표시-비영리-변경금지) 3.0 마크공공누리 공공저작물 자유이용허락(제4유형 : 출처표시 + 상업적 이용금지 + 변경금지)