정책연구자료

수산물가공품의 유해중금속 오염실태 조사

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첨부된 문서

문서 설명 (초록)

초록

This study was performed to estimate the heavy metal concentrations(Pb, Cd, Hg,
and As) and analyze risks based on 103 samples of fishery products. In this paper,
inductively coupled plasma-mass spectrometry(ICP-MS) measurements were used to
determine the concentration of lead, cadmium, and arsenic. The concentration of mercury
was determined by the mercury analyzer using a Hydra II C. The mean concentration
of lead, cadmium, mercury and arsenic in canned foods were 0.015 mg/kg, 0.041 mg/kg,
0.052 mg/kg and 1.739 mg/kg, respectively, which were significantly higher than those of
chilled and frozen foods(t-test, p < 0.05). The mean concentration of mercury was 0.067
mg/kg, and the concentration was the highest in processed marine fish products. Arsenic
was detected in marine fish(1.843 mg/kg) and other fishery products(1.876 mg/kg), but
arsenic is generally present in the form of organic arsenic compounds in marine
environments and is found to be harmless to humans. The weekl

문서 정보

수산물가공품의 유해중금속 오염실태 조사 - 문서정보 : 관리번호, 등록일, 유형, 생산년도, 분야, 지역, 원본시스템, 제공부서, 작성자(책임자), 생산일, 소요예산, 라이센스
관리번호 D0000034539943 등록일 20180929
유형 논문 생산년도 2017
분야 기타 지역 서울시 전체
원본시스템 보건환경연구원 제공부서 보건환경연구원
작성자(책임자) 김여숙 생산일 2018-09-07
소요예산
이용조건Creative Comoons License(저작자표시-비영리-변경금지) 3.0 마크공공누리 공공저작물 자유이용허락(제4유형 : 출처표시 + 상업적 이용금지 + 변경금지)