정책연구자료

서울시 유통 식육가공품에 대한 최근 3년간(2016~2018) 아질산이온 함량 조사

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첨부된 문서

문서 설명 (초록)

초록

Sodium nitrite is commonly used in the processing of meat process products as a
food additive to develop color and to prevent bacterial growth. However, it has been
reported the carcinogen N-nitrosamine can be produced by sodium nitrite. In this study,
nitrite residues from 935 processed meat products in Seoul were analyzed using UV
spectrophotometry. The average nitrite content of various processed meat products were
found to be as follows: bacon, 12.49 mg/kg; sausages, 9.83 mg/kg; hams, 9.82 mg/kg;
crushed meats, 0.89 kg/kg; canned meats, 0.77 mg/kg; spiced meats, 0.14 mg/kg; and
dried meats, 0.13 mg/kg. Residual nitrite content was below 70 mg/kg in all of the
tested products. Over 20 mg/kg of NO2
- was detected in 81 processed meat
products(8.7%). NO2
- content exceeded 40 mg/kg in 6 hams, 5 sausages, and 3 bacons.
An average nitrite concentration of 9.82∼12.49 mg/kg was found based on the pooled
results from hams, sausages, and bacons, which was higher than the averag

문서 정보

서울시 유통 식육가공품에 대한 최근 3년간(2016~2018) 아질산이온 함량 조사 - 문서정보 : 관리번호, 등록일, 유형, 생산년도, 분야, 지역, 원본시스템, 제공부서, 작성자(책임자), 생산일, 소요예산, 라이센스
관리번호 D0000038969924 등록일 20191222
유형 논문 생산년도 2019
분야 기타 지역 서울시 전체
ISBN 9771229366000
원본시스템 보건환경연구원 제공부서 보건환경연구원
작성자(책임자) 곽정연 생산일 2019-10-04
소요예산
이용조건Creative Comoons License(저작자표시-비영리-변경금지) 3.0 마크공공누리 공공저작물 자유이용허락(제4유형 : 출처표시 + 상업적 이용금지 + 변경금지)