정책연구자료

서울지역에서 판매되는 도시락의 나트륨, 칼륨 함량 조사

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첨부된 문서

문서 설명 (초록)

초록

To study the amount of sodium intake from eating out, sodium and potassium
content of lunch boxes(n = 45) sold in convenience stores and franchise restaurants
across Seoul were examined. The average of sodium and potassium content of the lunch
boxes was 297.6 mg/100g and 85.1 mg/100g, respectively. When comparing sodium
content according to the place of sale, sodium content of the lunch boxes in the
convenience stores was 314.6 mg/100g, and that in the franchise restaurants was 284.0
mg/100g, with no significant difference(p0.05). However, there was a significant
difference between potassium content of the lunch boxes sold at convenience
stores(113.5 mg/100g) and those sold at the franchise restaurants(62.4 mg/100g). The
K/Na ratio in lunch boxes was 0.3, which is significantly different from the ideal K/Na
ratio of 1. We compared sodium content by classifying lunch boxes according to the
type of side dishes. Sodium content was not significantly different among the side
di

문서 정보

서울지역에서 판매되는 도시락의 나트륨, 칼륨 함량 조사 - 문서정보 : 관리번호, 등록일, 유형, 생산년도, 분야, 지역, 원본시스템, 제공부서, 작성자(책임자), 생산일, 소요예산, 라이센스
관리번호 D0000038969921 등록일 20191222
유형 논문 생산년도 2019
분야 기타 지역 서울시 전체
ISBN 9771229366000
원본시스템 보건환경연구원 제공부서 보건환경연구원
작성자(책임자) 김욱희 생산일 2019-10-04
소요예산
이용조건Creative Comoons License(저작자표시-비영리-변경금지) 3.0 마크공공누리 공공저작물 자유이용허락(제4유형 : 출처표시 + 상업적 이용금지 + 변경금지)