국내 유통 주류의 인공감미료 모니터링

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첨부된 문서

문서 설명

초록

The contents of artificial sweeteners were analyzed in 120 items that included 6
kinds of alcoholic liquors(wine, n=36; beer, n=37; soju, n=9; yakju, n=9; takju, n=
16 and other alcoholic beverages(n=13)). Optimized conditions for high-performance
liquid chromatography(HPLC) analysis of artificial sweeteners AK, AS and SC were as
follows; the column used was C18(1.7 m × 2.1 mm × 100 mm), the mobile phase was
0.01 M KH2PO4 : acetonitrile(8.5 : 1.5, pH 3.5) containing 0.005 M tetra propylammonium
hydroxide, and the measurement wavelength was 210 nm. Limit of detection(LOD)
(mg/kg) was measured as 0.13, 0.16, and 0.12 for AK, AS and SC, respectively. Limit
of quality(LOQ)(mg/kg) for these was 0.39, 0.48 and 0.36, respectively. The optimized
conditions of the artificial sweeteners were determined to be 87.0∼100.1% for AK, AS,
and SC. Quantitative determination of artificial sweetener contents showed that 18
samples of alcoholic beverages contained an average of 37.78 mg/kg of a

문서 정보

국내 유통 주류의 인공감미료 모니터링 - 문서정보
관리번호 D0000038969917 등록일 2019-12-22
유형 논문 생산년도 2019
분야 기타 지역 서울시 전체
ISBN 9771229366000
원본시스템 보건환경연구원 제공부서 보건환경연구원
작성자(책임자) 이현경 생산일 2019-10-04
소요예산
라이선스 CC BY-NC-ND 공공저작물 이용허락사항-OPEN 공공누리_출처표시 및 변경금지 후 비상업적 이용만 가능